Systeemtherapie

Ieder mens maakt deel uit van verschillende systemen, denk aan je gezin, familie, vrienden maar ook je collega’s op het werk. In al deze systemen heerst een eigen sfeer met eigen omgangsvormen. Door van een systeem een opstelling te maken worden de verborgen belemmeringen of de zogeheten ‘blinde’ vlekken zichtbaar gemaakt. Je wordt je bewust van je eigen plek in dat systeem en je onderzoekt de relatie tussen jou en de ander.

Familieopstelling

De bekendste van deze systemen is de familieopstelling. Het gezin of de familie wordt opgesteld met behulp van representanten (willekeurig gekozen mensen) of individueel aan de hand van vloerankers. Vloerankers zijn namen geschreven op papier die op de grond worden gelegd. In mijn praktijk werk ik veel met vloerankers. Een familieopstelling kan ook gedaan worden met poppetjes op tafel, bijvoorbeeld als het een grote familie is.

Een familieopstelling is een prachtige methode om onderlinge relaties zichtbaar en voelbaar te maken. Je krijgt nieuwe inzichten over jezelf maar ook over de ander. Wat is bijvoorbeeld je plek in het gezin? Hoe wordt er omgegaan met elkaar? Waar komt bepaald gedrag vandaan?

Structuuropstelling

Deze opstelling wordt ook wel probleemopstelling genoemd. Je hebt vaak een doel voor ogen maar op de een of andere manier wordt dit doel maar niet bereikt door verschillende hindernissen. Door middel van deze opstelling krijg je inzichtelijk waarom je doel nog steeds niet behaald is en hoe je dit wel voor elkaar krijgt.

Een structuuropstelling is een hele mooie en verhelderende opstelling om te doen. Deze opstelling is toegankelijk voor iedereen en daar bedoel ik mee, ook de rationele en zakelijke mensen. De mensen die moeilijk bij het gevoel komen maar vastzitten in het hoofd. Deze opstelling kan je gebruiken bij emotionele problemen maar ook bij praktische belemmeringen.